Dania z miodem

DANIA Z MIODEM:

 

Schabowe w miodzie

Składniki:

4 kotlety schabowe (z kością)

3-4 winne jabłka

1 mała kiść jasnych winogron

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju

1-2 łyżki cukru

1 łyżka masła

2 łyżki soku z cytryny

sól

czerwony pieprz

Przygotowanie:

Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić około 10 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je lekko miodem wymieszanym z sokiem cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z duszonymi owocami.

 

 

Kurczak ze śliwkami i miodem

Składniki:

1 kurczak

1 cebula

4 łyżki masła

25 dag twardych śliwek

4 łyżki miodu

kawałek cynamonu

1 łyżeczka cynamonu w proszku

szczypta szafranu

pieprz

sól

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na porcje, włożyć do garnka. Wlać tyle wody, aby wszystko przykryła. Dodać sól pieprz, kawałek cynamonu, szafran, pokrojoną cebulę i masło. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez godzinę. Przełożyć kawałki kurczaka na talerz, odstawić. Wyjąć cynamon. Do wywaru dodać śliwki i gotować na małym ogniu przez 15 minut, wybrać pestki. Dodać cynamon w proszku, miód i dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Kurczaka podgrzać w sosie. Wyłożyć kawałki kurczaka na gorący półmisek, polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą w sosie winegret.

 

Wieprzowina w słodko- kwaśnym sosie

Składniki:

1/2 kg mięsa (schab, karkówka, od szynki)

Sos:

15 dag koncentratu pomidorowego

4 łyżki miodu

2 łyżki octu winnego

2 łyżki sosu sojowego

6 łyżek zimnej wody

2 ząbki czosnku

szczypta przyprawy chili

szczypta mieszanych ziół: tymianek, szałwia, majeranek, oregano, suszona natka pietruszki.

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w rondlu i powoli doprowadzić do wrzenia. Umyj mięso, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry i lekko zbij tłuczkiem. Włóż do sosu i duś na małym ogniu, aż będzie miękkie. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.