Ciasta i desery

CIASTA I DESERY:

 

Prosty piernik

Składniki:

0,5 kg mąki

250 g cukru

150 g miodu płynnego

50 g masła

250 ml mleka

Łyżeczka sody oczyszczonej

Łyżeczka przyprawy korzennej

2 jajka

Polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło, czekamy aż ostygnie. Ucieramy cukier, miód i jajka. Do masy dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną na przemian z mlekiem i płynnym masłem. Do masy dodajemy przyprawę. Ciasto wylewamy do wąskiej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto ozdabiamy polewą czekoladową. Można również użyć płatki migdałów.

 

Czytaj więcej: Ciasta i desery

Sałatki z miodem

SAŁATKI Z MIODEM:


Owocowe szaleństwo:

Składniki:

4 mandarynki

2 banany

2 owoce kiwi

Jabłko

Ćwiartka cytryny

Łyżeczka miodu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy i obieramy. Mandarynki dzielimy na cząstki, banany kroimy w półplasterki. Pozostałe owoce kroimy w kostkę. Sałatkę polewamy „sosem” z jogurtu naturalnego zmieszanego z miodem. Sałatkę możemy udekorować orzechami, wiórkami czekolady bądź bitą śmietaną.

 

Czytaj więcej: Sałatki z miodem

Dania z miodem

DANIA Z MIODEM:

 

Schabowe w miodzie

Składniki:

4 kotlety schabowe (z kością)

3-4 winne jabłka

1 mała kiść jasnych winogron

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju

1-2 łyżki cukru

1 łyżka masła

2 łyżki soku z cytryny

sól

czerwony pieprz

Przygotowanie:

Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić około 10 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je lekko miodem wymieszanym z sokiem cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z duszonymi owocami.

 

Czytaj więcej: Dania z miodem

Zupy z miodem

ZUPY Z MIODEM:

 

Zupa owocowa

Składniki:

2 szklanki jagód lub przecieru truskawkowego

4 szklanki mleka

4 łyżki gęstej śmietany

1-2 łyżki miodu

szczypta soli

kasza kuskus lub jaglana

Przygotowanie:

Połowę jagód lub przecieru truskawkowego włożyć do miksera, wlać 2 szklanki mleka, dodać miód do smaku i zmiksować. Przelać do wazy. Zmiksować pozostałe owoce i mleko i także wlać do wazy. Śmietanę z solą rozprowadzić 1/2 szklanki zupy, wlać do wazy, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zupę podawać schłodzoną z przygotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą kusks lub jaglaną.

 

Czytaj więcej: Zupy z miodem