Zupy z miodem

ZUPY Z MIODEM:

 

Zupa owocowa

Składniki:

2 szklanki jagód lub przecieru truskawkowego

4 szklanki mleka

4 łyżki gęstej śmietany

1-2 łyżki miodu

szczypta soli

kasza kuskus lub jaglana

Przygotowanie:

Połowę jagód lub przecieru truskawkowego włożyć do miksera, wlać 2 szklanki mleka, dodać miód do smaku i zmiksować. Przelać do wazy. Zmiksować pozostałe owoce i mleko i także wlać do wazy. Śmietanę z solą rozprowadzić 1/2 szklanki zupy, wlać do wazy, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zupę podawać schłodzoną z przygotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą kusks lub jaglaną.

 

 

Chłodnik piwny

Składniki:

4 szklanki jasnego piwa

40 dag sera twarogowego

2 żółtka

2 łyżki miodu

szczypta cynamonu

1 goździk

Przygotowanie:

Utrzyj żółtka z miodem. Następnie zagotuj piwo z przyprawami i zaciągnij z żółtkami ubitymi z miodem. Podgrzewaj stale mieszając, aż zupa zgęstnieje, a następnie ostudź. Ser pokrój w kostkę, nałóż do talerzy a następnie zalej zupą.

 

Barszcz czerwony wykwintny

Składniki:

1 kg buraków

10 dag śliwek suszonych

3 łyżki miodu wielokwiatowego

pieprz

sól

Przygotowanie:

 

Umyj, wyszoruj i ugotuj w łupinach buraki. Następnie je ostudź, obierz oraz zetrzyj na grubej tarce do jarzyn. Zalej litrem wody i powoli gotuj doprowadzając do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia, następnie przecedź. Umyj i namocz śliwki, a potem ugotuj je w niewielkiej ilości wody, aby powstała szklanka wywaru. Wywar z buraków połącz z wywarem ze śliwek, zagotuj, dodaj miód i przypraw do smaku. Podawaj z pasztecikami, naleśnikami, czy kapusta z grzybami lub fasolą.